Voorstelling – Antigone

Het verhaal
Antigone is een Griekse tragedie die gaat over twee zussen die totaal verschillende ideeën hebben, maar ondanks dat toch van elkaar houden. Antigone wilt haar geliefde broer begraven, ook al is dat tegen het bevel van de koning. Ismene, haar zus, wil gehoorzaam blijven en staat voor een moeilijke keuze, kiezen voor haar zus of voor de koning.

Uitwerking decor
Samen met Marjan Boukes en David Fikkert heb ik het decor en twee kostuums ontworpen en gemaakt. Het decor stelt een stukje land voor, net buiten de poorten van de stad. Antigone zit op een kleine verhoging waar haar broer ook begraven ligt. Ismene loopt rondom Antigone heen en langs de drie grote aarde wanden. Die wanden staan voor haar ouders en een andere broer die overleden zijn. Antigone is zo bezig met het begraven van haar broer, dat ze letterlijk zichzelf begraaft. Aan het einde van het stuk verdwijnt Antigone onder een doek dat uit het graf van haar broer komt. Ismene is dan al achter het doek verdwenen.

Uitwerking kostuums
Bij het maken van de kostuums wilden we duidelijk de verschillen tussen de twee zussen laten zien. Ismene is een lieve, nette meid. Daarom heeft zij kleding in lichte kleuren gekregen; wit en roze. Haar hals is helemaal bedekt en haar rok komt keurig tot de knieën. Haar zus Antigone heeft een iets stoerdere uitstraling en daarom heeft haar kostuum ook iets donkerdere kleuren. Ook zij heeft iets om haar nek, maar dat is alleen een dunne choker. Ze heeft een lange jas aan, die lijkt op een broekpak als ze haar benen niet naar voren doet. De zussen hebben allebei dezelfde knoop in het midden van hun kostuum zitten. Op die manier blijven ze verbonden met elkaar.